Solarplexuschakrat meditation

Solarplexus chakrat – Manipura (tredje chakrat)

Färg

Gul

Affirmation

Jag kan (I can)

Beskrivning

Solarplexus chakrat är belägen precis ovanför naveln och upp till revbenen börjar. Balans i detta chakra visar sig genom att man har god självkänsla och självdiciplin. Vi tar också ansvar för vårat liv och emotionella hälsa. Vi känner livslust och passion till livet och människorna omkring oss. Solarplexus chakrat är det kraftcentra i vår kropp där alla våra känslor är samlade, det är också här energin flödas ifrån ut till hela kroppen. Ordet ”magkänsla” kommer från detta chakra, känslan att veta vad som är bra för oss och inte. Chakrat tillhör elementet eld så en promenad i solen, sitta framför en brasa eller basta bra sätt att hålla detta chakra i balans.

Kroppsdelar

Kroppsdelar som hör till solarplexus chakrat är lever, binjurar, tarmar, magsäcken, gallblåsa och ryggraden.

Kroppsliga/psykiska tecken vid obalans

Problem med matsmältningen, diabetes, ätstörningar, magsår, illamående och ont i leder. Även känslor som skam, lågt självförtroende, överkänslig för ”kritik”, självkritisk kring sitt utseende samt rädsla för att bli avvisad kan upplevas vid obalans av detta chakra.

Överaktivt solarplexus chakra

Ett överaktivt chakra kan ge överkänslighet, lätt för att kritisera andra, ha ett behov av att alltid vara perfekt och överprestera. Man vill också ha saker gjorda på sitt sätt och har svårt att ta in andras synsätt.

Underaktivt solarplexus chakra

Man kan ha svårt att ha tillit till andra människor, vara passiv och inte kunna fatta egna beslut. Känna att man inte har något självvärde, dåligt självförtroende och självkänsla samt oroa sig mycket för vad andra kan tycka och tänka.

Balansera solarplexus chakrat

Musik

Avkoppling och meditation för solarplexus chakrat.

Lyssna på Spotify
Tibetan Bowls – Solar Plexus Chakra

Yoga

Child pose (Balasana)
Se video här

Bow pose (Dhanurasana)
Se video här

Mat

Gul mat som banan, ananas och citron. Även ris, havregryn, teff, linser, bönor, gurkmeja, kanel och ingefära är bra för detta chakra.

Ingefära shot (1 flaska)

Färsk ingefära, rejäl bit ca 20 cm

4 citroner

Honung efter behag

Riv ingefäran grovt på ett rivjärn, koka upp den med ca 1 liter vatten. Låt koka ca 15 minuter och låt kallna helt. Sila bort ingefäran, pressa i citronerna och tillsätt honungen, smaka av att det inte blir för surt. Rör om tills honungen löst upp sig och häll upp i en glasflaska. Ta en shot varje morgon. Förvaras i kylskåpet.

Läs mer om andra chakran

Kronchakrat

Sahasrara
Läs mer

Pannchakrat

Ajna
Läs mer

Halschakrat

Vishudda
Läs mer

Hjärtchakrat

Anahata
Läs mer

Sakralchakrat

Svadisthana
Läs mer

Rotchakrat

Muladhara
Läs mer

Är du nyfiken att veta mer eller har frågor
– välkommen att höra av dig!