Meditation

Meditation

5 förslag för nybörjaren

Jag möter många som funderar och är nyfikna kring meditation men av olika anledningar känner ett hinder som gör att man aldrig kommer till skott att testa. Många upplever stress och oro och har hört lite överallt att meditation ska vara ett bra sätt att hantera det på. Hindret är ofta att man inte vet hur man ska göra, hur man ska börja, att det tar lång tid samt ifrågasätter om det verkligen fungerar. Jag får ofta frågan hur jag började så tänker att jag delar med mig av fem förslag så du kan se vilken modell som passar dig bäst, för det finns så många sätt att meditera på och om du fastnar för ett förslag, modifiera det så det passar dig, enligt mig finns det inga regler hur du måste utföra det. Ha ett öppet sinne, tålamod och låt det ta sin tid. Jag lovar dig att efter ett tag så kommer du uppleva ett inre lugn oavsett hur din vardag ser ut idag.

Nyckelordet är medvetenhet, att blir medveten om sina känslor och tankar och låta dem få komma upp till ytan utan att döma dom som bra eller dåliga. Att i meditationen lära sig att också släppa tankarna och återgå till sin andning.

Jag både sitter och ligger ner beroende vad det är för meditation jag vill göra. Sitter jag, gör jag det i lotusställning, dvs med korslagda ben, rak men avslappnad i rygg och axlar, handflatorna vända uppåt, vilandes på knäna, pekfinger mot tumme.

Ligger jag ner är det på rygg med benen bekvämt raka (dvs jag korslägger inte benen). Sen lägger jag mina händer på mitt hjärta och startar meditationen.

Två minuters meditation

Här har man verkligen ingen ursäkt att inte hinna, du kan göra den överallt när helst du behöver, hemma, på jobbet eller vart du än befinner dig.

Sätt dig på en bekväm plats (eller ligg ner om du föredrar det). Lägg händerna på ditt hjärta eller på knäna med handflatorna uppåt, andas sakta djupt ner i magen genom näsan (4 sek), håll andan i 4 sekunder och andas sakta ut genom munnnen (4 sek). Fokusera bara på din andning, känn hur luften går ner genom strupen, halsen, bröstet, ner till magen samt upp genom bröstet, halsen och näsan. Du kan göra detta med eller utan musik. Börja med två minuter och öka allt eftersom du känner dig redo. Pressa inte dig själv utan gå efter din känsla hur länge du vill meditera.

Nedan är två förslag på musik som är ca 6 minuter långa.

At the Temple Door
Reiki Healing Waves

Sa Ta Na Ma meditation – 15 minuter

Detta är en favorit för mig. Enligt forskning aktiverar detta mantra punkter i munnen som i sin tur aktiverar punkter i hjärnan vilket ökar förmågan att hantera stress samt förbättrar depressionstillstånd och minnet.

Se denna introduktionsvideo hur du gör innan du börjar:

Introduktionsvideo
Musiklänk – Sa Ta Na Ma

Vägledd meditation (engelska) – 10 minuter

Letting go meditation. Denna meditation hjälper dig att släppa allt runt omkring dig som du medvetet och omedvetet bär på.

Letting go meditation

Smile within – änglameditation (engelska) – 10 minuter

En guidad meditation där du fyller dig med glädje och kärlek.

Smile within – änglameditation

Ett mantra i 21 dagar – 15 minuter om dagen

För dig som lätt hamnar i huvudet och har svårt att fokusera, man upprepar ett mantra 100 ggr och det ger dig inget tillfälle att tänka på annat än att hänga med i rytmen och orden. Känner du att du vill upprepa ett mantra flera dagar i rad så gör det, känn inte att du måste gå igenom en ny varje dag. Du lär dig också tålamod då vissa mantran tar ett tag att lära sig.

21-Day Mantra Meditation

Är du nyfiken att veta mer eller har frågor
– välkommen att höra av dig!