Skapa balans i ditt Solarplexuschakra

Affirmation: ”Jag utför”

Solarplexuschakrat är det tredje chakrat och hör ihop med rot- och sakralchakrat, för att ha en balans i detta chakra behöver det finnas en balans i de två nedre. Solarplexuschakrat handlar om att ha tillit till sig själv och vara handlingskraftig. Mellan åldern 15-21 år utvecklas detta chakra som innebär frigörelse från sina föräldrar och förbereda sig för vuxenlivet samt att finna sin identitet. Här finns också din intuition, det vi ofta benämner som ”magkänslan”, känslan om något känns helt rätt eller en varnande känsla att något inte stämmer. Om man som tonåring blev mobbad, hade svårt i skolan eller hade föräldrar/andra auktoriteter som inte motiverade kan en blockering ske med dåligt självförtroende som följd samt en tvekan att prova på nya saker av rädsla för att misslyckas.

Tecken på att du är i balans är att du har massor av energi, mycket blir gjort utan att du behöver anstränga dig. Du har en positiv livssyn och fattar lätt beslut samt har inga problem med att säga nej. Du skapar inga konflikter utan väljer istället konstruktiva sätt för att skapa förändring. Du har ett bra självförtroende och inspirerar de omkring dig oavsett om det gäller privatlivet eller familjen. Du vet att allt är möjligt och har du ett mål så vet du att du kommer nå det.

Tecken på obalans är att du känner dig trött och sliten, att bara gå upp på morgonen kan kännas som en utmaning. Eller att du arbetar för mycket och är stressad, har svårt att hålla tider och bestämma för vad du ska äta eller ha på dig för kläder. Du planerar mycket men det stannar där, du föreställer dig att det kommer bli en utmaning och väljer därför att inte genomföra det. Andra tecken på obalans är att du överpresterar och går på högvarv, det kan gälla allt som rör ditt liv t ex jobbet, det sociala livet, träning eller kost.

Så vad kan man göra för att komma i balans? Då rädslan för misslyckande är stor och ofta överväldigande börja att fokusera på de små förändringarna du vill genomföra. Att göra allt på en gång eller ta tag i den största förändringen direkt kommer bara stressa dig med risken att ge upp innan du ens har börjat. Skriv en lista på vad du vill förändra, hur förändringen skulle få dig att må och hur du med små steg kan ta action. Små steg höjer din vibration med följden att ditt självförtroende och tillit ökar. Tänk också på din kroppshållning, sträck på dig och öva på en rakare hållning. Eller varför inte ställa dig framför spegeln och gör en Wonder Woman pose; stå stabilt på golvet men benen lite isär, rak i ryggen med händerna på höften, sträck på nacken och låt hakan peka lite uppåt, känn in hur stark det får dig att känna. Rörelse är också ett bra sätt att få igång chakrat, sätt på musik som får dig på glatt humör och dansa/skaka loss!


Solarplexuschakrat har färgen gul och genom att uppmärksamma denna färg stärker detta också ditt chakra, bli medveten om denna färg överallt omkring dig, blommor, solen, brevlådor ja precis allt. Du kan också bära gula kläder, äta grönsaker, frukt och bär som t ex ananas, majs, gula tomater, persika och banan. Var också medveten när du äter och känn/visualisera hur den fyller din mage och chakra med större självförtroende och stärkande energi.

Tecken på att du är på rätt väg är när du börjar märka att det blivit lättare att utföra små aktiviteter, du känner hur det boostar dig och lusten att göra mer saker ökar. Rädslan att misslyckas är inte lika stor och om det skulle inträffa så ger du inte upp utan du accepterar det som inträffat och fortsätter vidare framåt. Du har större tillit till dig själv och känner ett ökat inre lugn, även att sätta gränser till dig själv och andra har blivit lättare.

Meditation, musik och toner på 528 Hz är också bra sätt att balansera och rena solarplexuschakrat, när det gäller musik så leta upp låtar som får dig på glatt humör. Nedan har du förslag för meditation och balansering:

Även kristaller och stenar har en läkande effekt för att föra in mer tillit, lugn, kraft och självförtroende.
Det finns en del att välja bland så köp en sten som du dras till. Lägg den under kudden, ha den i fickan eller bär t ex ett halsband. För att rena och fylla på stenen med ny energi så kan du antingen skölja den i vatten eller lägga den en stund i solljus.

Exempel på stenar och kristaller för solarplexuschakrat är pyrit, citrin och tigeröga.

Kategorier: Chakra
Till toppen