Skapa balans i ditt Rotchakra

Affirmation: ”Jag är”

Detta chakra står för den fysiska överlevnaden och är det första chakrat vi kommer i kontakt med när vi föds till denna jord. Från tiden i livmodern till det första levnadsåret identifierar vi oss helt med rotchakrat och det är genom våra föräldrar vi får balans, detta genom att hålla oss trygga och omhändertagna. Skulle det inte ske så skapas en blockering i rotchakrat med känslan av att inte riktigt få finnas till vilket följer oss i vidare i livet tills den dag vi tar itu med den. Beroende på hur omhändertaget och tryggt ett barn är under de första 7 levnadsåren så påverkar det balansen av rotchakrat och här är det inte bara föräldrarnas påverkan utan även omgivningens som spelar stor roll. En annan aspekt att ha med sig är att då allt är energi så tar ett foster även in mammans energi under graviditeten vilket innebär att om hon har en obalans så förs den vidare till barnet. Rotchakrat kan också bli försvagat om vi som vuxna t ex om man förlorar en nära anhörig, vårat arbete eller hem.

Tecken på att du är i balans är att du trivs med livet och har vänner och familj omkring dig, du trivs med att röra på kroppen och tar hand om den genom att äta näringsrik kost, du känner dig oftast trygg i dig själv och har ett mindset att oavsett vad som händer i livet så klarar du dig. Ditt luktsinne är bra och du tar hand om ditt hem, att städa och hålla ordning är inget jobbigt utan du vet att det behöver göras och mår också bra av att göra det.

Tecken på att du har obalans är att du har svårt att vänta, du har behov som du vill ska tillfredsställas direkt. Du är ofta fysiskt trött och drar dig för att ta hand om ditt hem och dig själv, livet känns tungt och svårt. Du är gärna i huvudet och tänker en hel del istället för att känna in känslorna i din kropp vilket i sin tur sänker din förmåga att ta itu med utmaningar som dyker upp i vardagen. Ofta har du goda intentioner och planerar men kommer aldrig riktigt till skott med att utföra dem.

Så vad kan man göra om man är i obalans?
Här skulle jag säga att meditation inte är det första man ska fokusera på då rotchakrat handlar mer om den fysiska kroppen. Börja med att rensa och städa i ditt hem, gör dig av med det som du inte behöver, öppna fönster och få in ny frisk luft och energi. Ett rörigt hem speglar det röriga inom dig och genom att frigöra utrymme hemma frigör du även ditt inre.

Gå ut och promenera i naturen, försök att bara njuta av det runt omkring dig och vara i nuet. Se hur vackra blommorna är, hur träden rör sig i vinden, känn in hur det känns i kroppen att vara här. Naturen har en väldigt jordande och lugnande effekt och att bara vistas i naturen i 5 minuter höjer dina energier. Att gå barfota på gräs är också mycket närande, då är du i direktkontakt med jorden och dess energi. Ett bra sätt att bli av med stagnerad energi i din kropp är att ställa dig i skogen eller på gräs, ta ett djupt andetag in genom näsan och när du andas ut (också via näsan) visualisera att gammal energi i din kropp flödar ut ur dina fötter och ner i jorden. När du gjort detta en liten stund andas in genom näsan igen och visualisera i inandningen hur jordens ljusa energi flödar in genom dina fötter och i utandningen sprider sig uti hela din kropp.


Rotchakrat har färgen röd och genom att uppmärksamma denna färg stärker detta också ditt rotchakra, bli medveten om allt det röda omkring dig; en boll, blommor, bilar, hus ja precis allt. Du kan också bära röda kläder, äta grönsaker, frukt och bär som är röd samt mat som kommer från jorden; t ex potatis, rödbeta, morot och sötpotatis. Var också medveten när du äter och känn/visualisera hur den fyller dig med jordande och stärkande energi.

Tecken på att du är på rätt väg är när du börjar känna dig tillfreds med livet, du är mer här och nu och vardagen känns lättare och mindre stressad. Saker inträffar alltid som man inte hade tänkt men du reagerar inte längre lika negativt utan hantera kan dem på ett mer positivt sätt och har förmågan att kunna ta itu med dem. Då kan man börja att meditera, att göra det vid vatten eller i naturen är det mest närande men även hemma går bra så klart. Musik med porlande vatten, vind eller fågelsång eller att regelbundet lyssna på rotchakrats frekvens, 396 Hz hjälper dig att balansera upp detta chakra. Att bara sitta och lyssna på omgivningen, tömma huvudet från tankar och måsten är också ett bra och lugnande sätt. Nedan har du några förslag som stärker och balanserar ditt rotchakra:

Och en sista sak jag vill rekommendera är kristaller och stenar, de har en läkande effekt och specifikt för rotchakrat är att de är röda och svarta till färgen. Det finns en del att välja bland så köp en sten som du dras till. Lägg den under kudden eller ha den i fickan när du känner att du behöver extra trygghet och jordning. För att rena och fylla på stenen med ny energi så kan du antingen skölja den i vatten eller lägga den en stund i solljus.

Exempel på stenar och kristaller för rotchakrat är röd jaspis, svart turmalin och hematit.

Kategorier: Chakra
Till toppen