Skapa balans i ditt Pannchakra

Affirmation: ”Jag ser”

Pannchakrat är det sjätte chakrat och representerar din intuition, sjätte sinne och inre visdom. Här handlar det om förmågan att lita på sin inre röst och följa den, ibland vet man innerst inne vad man bör göra i olika situationer men vågar inte och gör istället det som känns tryggt. Detta beror ofta på en obalans i de nedre chakrana och för att komma i balans behöver man ta itu med dessa vilket ofta handlar om händelser man varit med om och som fortfarande påverkar omedvetet. I efterhand ser man ofta att man skulle följt sin inre röst men utav rädsla vågade man inte. Chakrat handlar också om att kunna se och uppleva den begränsade och obegränsade ”världen”, dvs den jordiska och den spirituella. Halschakrat utvecklas i åldern 36-42 men fördjupas allt eftersom som de nedre chakrana utvecklas.

Tecken på att du är i balans är att du har ett inre lugn, har en balans mellan det logiska och intuitiva, dvs du kan lätt se helheten och olika perspektiv på saker. Du får också till dig budskap, du kan inte alltid förklara varför eller hur, du bara att det är rätt. Man är också visuell och har livlig fantasi samt har andliga upplevelser som t ex kontakt med sina guider, änglar eller andar. Även förmågan att se framtiden och telepati hör till pannchakrat; kanske har du någon gång fått en känsla att du ska ringa en vän och i samma stund så ringer denne, då är det via detta chakra ni snappat upp varandra.

Tecken på obalans är att du är trångsynt och fördomsfull, tanken på en värld utanför den fysiska är bara rent nonsens. Du är mycket för logik och fakta och vägrar ta till dig saker som ligger utanför dessa ramar. Du har också svårt för att vara visuell och fantasifull, att skriva en berättelse är förmodligen en utmaning. Det kan också finnas en obalans åt andra hållet; att du tar in för mycket andlig och jordisk information, då känns det som hjärnan går på högvarv och du har svårt att fokusera, planera och koncentrera dig, det är för mycket ”tjatter” och du hör inte din inre röst och får svårt att se helheten och fatta beslut i olika situationer.

Så vad kan man göra för att balansera pannchakrat? Då detta chakra handlar om dina ögon, panna och hjärna är det detta du ska fokusera på.

Gör en avslappningsövning för musklerna bakom ögonen: Sätt dig på en bekväm plats, blunda och gör nedan övning, se till att vara medveten i varje ögonrörelse. Känner du att det blir jobbigt och ansträngt är det för att stagnerad energi finns här och ju oftare du gör övningen desto lättare kommer det bli för varje gång.

För ögonen från vänster till höger (10 ggr), byt och gå från höger till vänster (10 ggr)

För ögonen gå upp och ner (10 ggr) och sedan ner och upp (10 ggr).

Föreställ dig att du ser en klocka och låt ögonen gå från 12 och rakt ner till 18, 13 till 19, 14 till 20 och fortsätt så tills du kommer till 23/17, vänd då och gå baklänges tills du kommer till 12/18 igen.
Föreställ dig en liggande åtta och låt ögonen följa denna med början från vänster, efter 10 ggr följ åttan från höger (10 ggr). Känn efteråt hur avslappnad du blivit i ögon- och käkmuskler (ja, även käkmusklerna berörs av denna övning).

Ett stilla sinne ”hör” bättre så bli medveten om det du tittar på, skär ner på sociala medier och tv, läser du mycket så begränsa detta också under en tid. Försök få till stunder av tystnad så ditt sinne får chansen att varva ner. Även motion där du får upp andningen är renande för hjärnan och pannchakrat och sist men inte minst skulle jag säga att meditation är nyckeln om man vill balansera och framförallt utveckla sitt pannchakra, är du nybörjare så finns det tips hur du kan komma igång här ”länk”


Pannchakrat har färgen indigoblå och genom att uppmärksamma blå och lila färg stärker detta ditt chakra, bli medveten om denna färg överallt omkring dig. Du kan också bära blå och lila kläder, äta grönsaker, bär och frukt som te x blåbär, fikon, mangold och plommon. Även avokado och nötter är bra för detta chakra.

Tecken på att du är på rätt väg är när du upplever att det ”inre tjattret” inte finns där lika starkt. Du upplever ett ökat inre lugn och lyssnar och agerar på din intuition/känsla oftare. Du hittar kreativa lösningar på problem, har lättare att se vart du är på väg och vill i livet samt kommer ihåg och förstår dina drömmar.

Toner på 852 Hz är också ett bra sätt att balansera och rena pannchakrat. Nedan har du några förslag:

Även kristaller och stenar har en renande och stärkande effekt på pannchakrat.
Det finns en del att välja bland så köp en sten som du dras till. Lägg den under kudden, ha den i fickan eller bär t ex ett smycke. För att rena och fylla på stenen med ny energi så kan du antingen skölja den i vatten eller lägga den en stund i solljus.

Exempel på stenar och kristaller för pannchakrat är ametist, bergkristall och lepidolit.

Kategorier: Chakra
Till toppen