Skapa balans i ditt Hjärtchakra

Affirmation: ”Jag älskar”

Hjärtchakrat är det fjärde chakrat och hör ihop med de övre; hals-, tredje ögat- och kronchakrat. Hjärtchakrat är platsen där det fysiska möter det själsliga och för att kunna utveckla detta chakra behöver en balans finnas i de nedre, dvs rot- sakral- och solarplexuschakrat. Här handlar det inte om den fysiska kroppen utan det själsliga, dvs kärleken till sig själv och det/de runt omkring oss. Att känna medkänsla och tacksamhet, att kunna sätta gränser och vara sann mot sig själv, att möta sig själv och andra med vänlighet och respekt samt värna för allt levande. Man har inget behov av att kontrollera omgivningen utan ger andra och sig själv frihet. En viktig aspekt att ta med sig är att det handlar inte bara om att ge kärlek utan också att kunna ta emot kärlek, annars flödar energin endast ut och inte in vilket i längden kommer dränera dig på energi, detta ofta med känslan av att du ger mer än vad du ”får”. Hjärtchakrat kommer man i kontakt med i åldern 22-28 men fördjupas allt eftersom som de nedre chakran utvecklas genom livet.

Tecken på att du är i balans är att du är rak och öppen, du kan ta andras åsikter utan att ta åt dig personligen, har en distans och förståelse för andra människor och situationer. Du varken dömer eller överreagerar, du får lätt kontakt med andra människor och du märker att de mår bra av att bara vara i din närhet. Du känner tacksamhet över dig själv, ditt liv och det/de du har omkring dig, du har en acceptans att du inte är ”perfekt” och inte heller behöver vara det, du är perfekt och unik precis som du är. Ett inre lugn och sinnesro samt att du kan visa och uttrycka dina känslor är andra tecken på balans.

Tecken på obalans är att du känner att du ger mer än vad du får tillbaka, har svårt att säga nej, tar för mycket ansvar för andra och ställer upp mer än vad som är bra för dig. Du tar på dig andra människors känslor och kan fysisk känna den vilket dränerar och påverkar ditt sinne negativt. Du älskar inte dig själv som du är och har låg självkänsla. Har du blivit utsatt för känslomässigt trauma som mobbing eller förlust av en närstående kan det skapa en djup sorg och för att undvika denna sorg skapat en mur, både till dig själv och de omkring dig. Ofta kan du då uppfattas som lite hård och oförstående av andra. Andra tecken på obalans är att du har svårt att ta emot komplimanger och kärleksfulla ord, detta kommer ofta från att du innerst inne inte tror att du förtjänar kärlek och omtanke.

Så vad kan man göra för att komma i balans? Då allt vi upplever i det jordiska livet är en spegling av det inre så är det här du behöver börja, dvs med dig själv. Hjärtchakrat representerar kärlek, medkänsla, tacksamhet och fysisk beröring. Ta hand om dig på ett kärleksfullt sätt både fysiskt och själsligt; boka in en massage, umgås med de som höjer ditt välmående, ge komplimanger till dig själv och andra, le och skratta ofta, säg tack. Ta hand om något, det kan vara något så enkelt som en blomma. Är du i en relation, håll handen och kramas ofta, uttryck dina känslor både verbalt och fysiskt samt våga vara sårbar. Krama dig själv (slå armarna omkring dig) och säg jag älskar dig, tack för att du finns eller lägg händerna på ditt hjärtchakra (mitten av bröstet) och fokusera på att känna hjärtslagen och energin, att bara göra detta har en läkande och lugnande effekt. Du kan också placera händerna på bröstet, andas in genom näsan och föreställa dig att grön energi flödar ner från toppen av din näsa ner till ditt hjärta, fyll hela bröstet med denna energi i utandningen och säg tack. Då sorg är något som också hör till hjärtchakrat är det mycket läkande och renande att tillåta sig att gråta, oavsett om man förstår orsaken till den eller inte.


Hjärtchakrat har färgen grön och genom att uppmärksamma denna färg stärker detta också ditt chakra, bli medveten om denna färg överallt omkring dig. Du kan också bära gröna och rosa (rosa representerar också hjärtchakrat) kläder, äta grönsaker och frukt som te x kål, gurka, äpple, vattenmelon och kiwi.

Tecken på att du är på rätt väg är när du börjar uppleva stunder av tacksamhet, som t ex tacksamhet över maten du har på din tallrik, att du har tak över huvudet och fina människor omkring dig. Tacksamhet över att du lyssnar på dig själv och medkänsla att du gör så gott du kan och allt är i sin ordning. Du är inte längre lika mycket på din vakt utan kan släppa in andra mer, sätter lättare gränser och kan säga nej utan att få dåligt samvete. Du kan säga tack och ge samt ta emot komplimanger av andra.

Meditation, musik och toner på 639 Hz är också bra sätt att balansera och läka hjärtchakrat, när det gäller musik så leta upp låtar som får dig att känna kärlek och medkänsla. Nedan har du förslag för meditation och balansering:

Även kristaller och stenar har en läkande effekt för att föra in mer kärlek, tacksamhet och medkänsla.
Det finns en del att välja bland så köp en sten som du dras till. Lägg den under kudden, ha den i fickan eller bär t ex ett smycke. För att rena och fylla på stenen med ny energi så kan du antingen skölja den i vatten eller lägga den en stund i solljus.

Exempel på stenar och kristaller för hjärtchakrat är rosenkvarts, aventurin och grön turmalin.

Kategorier: Chakra
Till toppen