Vad är meditation?

I meditation släpper man allt man har omkring sig och fokuserar på sitt inre, man släpper alla tankar och måste för en stund. Man är i lugnet inom sig och låter inte den yttre världen vara närvarande. I en meditation är du fullt medveten och vaken, fast inom dig, man är i känslan och inte i huvudet. Man är i sitt center där bara lugnet existerar.

Så varför fokusera på sitt inre?

I de flesta liv har man sedan barnsben blivit lärd att den externa världen är den enda verkliga och det är den man ska utforska och leva i. Vi har inte fått samma undervisning i att lära känna oss själva vilket skapat en separation inom oss då vi inte vet vilka vi egentligen är. Så i möten med andra skapar det därför ofta konflikter med besvikelser som följd. Vi försöker få andra att uppfylla ett omedvetet behov vi har inom oss.

Genom meditation får du kontakt med den du verkligen är, det vill säga kärlek, glädje och medkänsla. Och när du kommer i kontakt med detta så inser du att allt du behöver har du redan, du behöver inte söka det någon annanstans.

Är mindfullness och meditation samma sak?

Mindfullness handlar om att bli medveten om sina tankar och beteenden, att leva mer i nuet och att acceptera sig själv som man är. Man tränar sig själv på att i det vardagliga försöka vara i nuet så mycket som möjligt och släppa det man inte kan kontrollera. Genom att bli medveten om sig själv har man också kraften att förändra och hantera det som inte fungerar i livet som stress, oro och ångest.

Mindfullness handlar mer om sinnet och meditation att släppa allt och bara vara i sitt inre.

Meditation och dess effekter

Regelbunden meditation har många positiva effekter, bl a

  • minskar stress, ångest och oro
  • ökar koncentrationen
  • minskar störande tankar och grubblande
  • ökar ett inre lugn, inre frid, glädje
  • större acceptans för sig själv och de omkring sig
  • förbättrar sömnkvalitén.
Kategorier: Meditation
Till toppen