Skapa balans i ditt Sakralchakra

Affirmation: ”Jag känner”

Sakralchakrat är det andra chakrat och liksom rotchakrat handlar den mer om den fysiska kroppen än den själsliga och dessa chakran löper in i varandra. Skillnaden mot rotchakrat som handlar om den fysiska överlevnaden handlar sakralchakrat om relationen till dig själv och andra. Även förmågan att känna sina känslor hör till detta chakra. Detta chakra utvecklas som mest mellan 8-14 års ålder men barnet kommer i kontakt med det redan vid ca 3-4 års åldern och det genom att de börjar visa vem de tycker om och inte. Här spelar också föräldrarna en viktig roll, är relationen inte balanserad så skapas blockeringar som följer med alla relationer i livet till den dagen man tar itu med den. Har en eller båda föräldrarna t ex varit frånvarande, vilket inte behöver innebära fysisk frånvaro så skapar detta en rädsla för att bli övergiven som i sin tur kommer att påverka relationerna i det vuxna livet. Man söker sig ofta till partners som man vill ska ersätta denna rädsla och man anpassar sig ofta och tar sig an en roll för att till vilket pris som helst undvika att bli sviken och övergiven igen.

Tecken på att du är i balans är att du tycker livet är härligt, du njuter av allt omkring dig, är spontant och lekfull. Du är kreativ, tycker om hur din kropp ser ut samt njuter av kroppsberöring. Du är social för att du vill och gläds i kontakten med andra, inget är påtvingat utan sker av egen fri vilja och lust. Utmaningar du ställs inför tar du dig an med glädje, det tynger dig inte utan ger dig tillfredställelse och energi hur litet eller stort det än är. Du har förmågan att uppskatta varje ögonblick.

Tecken på att du har obalans är att du inte tillåter dig själv att ha roligt, livet är fyllt med måsten och du umgås sällan med andra. Det finns ingenting att se framemot och du är konstant trött och nedstämd, du orkar knappt ta dig igenom dagen. Energin är låg och du tar inte hand om dig själv, äter dålig mat och rör inte på dig.

Så vad kan man göra för att komma i balans? Här krävs det lite inre arbete och försöka bli medveten om var obalansen härstammar ifrån. Ofta kommer den ifrån barndomen, som jag skrev tidigare utvecklas den mest mellan 8-14 års ålder, detta då det ofta är här barnet börjar få lite mer frihet – livsglädje och upptäckarlusten börjar ta sin början. Har man t ex haft föräldrar eller andra auktoriteter som lagt mycket ansvar eller plikt på barnet så kvävs livsglädjen vilket senare kommer prägla det vuxna livet. Så när du inte unnar dig att göra saker som får dig att känna glädje, ta dig tid och ställ dig frågan om detta kommer ifrån dig eller är ett inlärt beteende. Börja med små steg att förändra ditt synsätt och försök hitta stunder av glädje, det kan vara så litet som att unna sig en paus och bara njuta av en fika eller lägga sig och vila i 10 minuter. Tänk dig in vad du tyckte om att göra som barn, bejaka det barnet inom dig och gör saker som är lekfulla och roliga – varför inte gunga eller åka lite rutschkana, eller spana in humlan på blomman?

Sakralchakrat handlar om rörelse så promenader eller annan aktivitet kickar igång och renar detta chakra. Liksom för rotchakrat har naturen en mycket läkande effekt, även 5 minuter gör stor nytta. Unna dig en massage, manikyr eller varför inte ett skönt bad? Gör en lista på vad du tycker om och planera in lite aktiviteter med jämna mellanrum men inte för att du måste utan för att du vill.


Sakralchakrat har färgen orange och genom att uppmärksamma denna färg stärker detta också ditt chakra, bli medveten om denna färg omkring dig. Du kan också bära orangea kläder eller smycken, äta grönsaker, frukt och bär som är orange samt mat som kommer från jorden; t ex potatis, rödbeta, morot och sötpotatis. Var också medveten när du äter och känn/visualisera hur den fyller dig med kreativ och stärkande energi, känn glädje över den goda maten du äter, tacka den för att du får fylla kroppen med den.

Tecken på att du är på rätt väg är när du börjar känna stunder av extra energi och glädje, du unnar dig att göra lite saker som är roligt och livet känns inte så pressat. Det känns ok att göra saker för sig själv, att säga ja till det man vill och nej till det man inte vill. Du äter mer sunt och när du tittar dig i spegeln så gillar du det mesta du ser. Vardagen känns lite lättare och du har lust och ork att göra något efter t ex jobbet.

Meditation, musik och toner på 417 Hz är också bra sätt att balansera och rena sakralchakrat, se tips nedan:

Även kristaller och stenar har en läkande effekt för att föra in mer glädje, kreativitet och livslust.
Det finns en del att välja bland så köp en sten som du dras till. Lägg den under kudden, ha den i fickan eller bär t ex ett halsband. För att rena och fylla på stenen med ny energi så kan du antingen skölja den i vatten eller lägga den en stund i solljus.

Exempel på stenar och kristaller för sakralchakrat är karneol, citrin och månsten.

Kategorier: Chakra
Till toppen