Skapa balans i ditt Halschakra

Affirmation: ”Jag talar”

Halschakrat är det femte chakrat och handlar om att uttrycka sin kreativitet, det kan vara via tal, skrift, dans, måleri, sång eller poesi. Det handlar också om att och att tala sin sanning och göra sin röst hörd – att vara autentisk och tala fritt från sitt hjärta. Man är ärlig men på ett finkänsligt sätt och har förmågan att lyssna på andra som att kunna prata utan hinder, man är rättfram, bestämd och uppriktig. Halschakrat utvecklas i åldern 29-35 men fördjupas allt eftersom som de nedre chakran utvecklas genom livet.

Tecken på att du är i balans är att du har inga problem att tala inför publik, kan kommunicera på ett konstruktivt sätt, gillar att småprata och har inga problem att formulera dig i skrift och tal. Du upplevs som autentisk och äkta, du har ingen fasad utan står för dina åsikter. Du är intresserad av andra människor och är en bra lyssnare, din röst är behaglig och lugn.

Tecken på obalans är att du är konflikträdd och ofta inte säger ifrån eller uttrycker dina åsikter, att du känner en stor oro och rädsla att prata inför människor. Du trycker ner dina känslor och åsikter istället för att uttrycka dem, ett symptom på detta är att man ofta känner en klump i halsen. Din röst kan också sakna styrka och är svag eller hes. När du är i större sällskap blir du ofta ignorerad när du pratar, man verkar inte ”höra” dig. Obalans kan också vara åt andra hållet, att du pratar oavbrutet och inte lyssnar på andra samt din röst är gäll och hög. Man pratar endast om sig själv och visar inget intresse för den andre personen. Stelhet eller värk i nacke och hals är också tecken på obalans i detta chakra.

Så vad kan man göra för att balansera upp detta chakra? Ofta kommer obalansen från uppväxten, du kanske inte var tillåten att säga din mening eller ha egna åsikter eller blev inte lyssnad på vilket gjorde att du höll tillbaka dig själv och var tyst, eller kanske hade en familjemedlem som tog mycket plats vilket gjorde att du fick höja rösten för att på så sätt kunna höras och synas. Om du tillhör den som inte uttrycker dig ställ dig framför en spegel och säg ”Jag talar fritt”, ”Jag säger min sanning och åsikt”, upprepa detta en gång per dag i 3 veckor. Sätt på en fartfylld låt du gillar och dansa, rör på höfterna och ge dig hän eller varför inte sjunga med! Eller anmäl dig till en kurs i målning, dans, nytt språk eller instrument. När du träffar vänner eller familj och känner att du inte håller med, öva på att säga din mening. Tänk på att det finns inget rätt eller fel, allt handlar om informationsutbyte, allas åsikter är betydelsefulla, även din. Om du är åt andra hållet och är den som har svårt att lyssna på andra och pratar oavbrutet; öva på att sänk din röst, bli medveten om hur mycket du pratar och stoppa dig själv, ställ istället en fråga och lyssna på den andre personen. Se till att ni pratar och lyssnar lika mycket. Öva också på att vara i tystnad när du är själv, stäng av radio, mobil, tv mm. Öva också på att vara tyst en stund när du är i annat sällskap, lyssna mer på dem än att prata, när du vill säga något ställ en fråga istället för att ”ta över”.


Halschakrat har färgen ljusblå och genom att uppmärksamma blå färg stärker detta också ditt chakra, bli medveten om denna färg överallt omkring dig. Du kan också bära blå kläder, äta grönsaker, bär och frukt som te x blåbär, fikon, plommon, rödkål. Även honung och citron är bra för detta chakra, det lenar och renar halsen.

Tecken på att du är på rätt väg är när du börjar uppleva stunder där du tar för dig mer och vågar uttrycka dig trots rädslan att bli avvisad eller inte hörd. Du är medveten om dig själv och försöker ta mer plats, inte för att du måste utan för att du vill. Rädslan för att prata i grupp är inte heller lika stor. Du lyssnar mer på dig själv och tycker om att lyssna på andra samt kan stå upp för dig själv genom att vara bestämd men inte aggressiv.

Meditation, musik och toner på 741 Hz är också bra sätt att balansera och rena halschakrat, när det gäller musik så leta upp låtar som får dig att vilja dansa och sjunga. Nedan har du förslag på meditation och balansering, gällande mantra meditationen ska du sjunga med i sången.

Även kristaller och stenar har en renande och stärkande effekt på halschakrat.
Det finns en del att välja bland så köp en sten som du dras till. Lägg den under kudden, ha den i fickan eller bär t ex ett smycke. För att rena och fylla på stenen med ny energi så kan du antingen skölja den i vatten eller lägga den en stund i solljus.

Exempel på stenar och kristaller för halschakrat är blå turmalin, turkos och akvamarin.

Kategorier: Chakra
Till toppen