Raw havrekakor med choklad
Här kommer ett supergott recept på havrekakor med choklad, perfekt som antingen mellanmål eller gofika!
Dessa kan göras helt veganska om du ersätter honung med agavesirap, ta då istället ½ dl och smaka dig fram om mer behöver tillsättas. Jag använder alltid raw honung och kakao, detta för att ha så naturliga råvaror som möjligt men det går självklart lika bra att använda vanlig kakao och honung.
Så baka och njut av dessa kakor, fyllda med nyttigt fett, magnesium, järn, zink med mera!
Havrekakor med choklad, 15 st, glutenfri, laktosfri, utan raffinerat socker
Ingredienser | |
1 dl | Kokosolja, neutral |
1 dl | Honung, gärna raw |
1 dl | Växtbaserad osötad mjölk, t ex havre-, soja eller mandelmjölk |
4 msk | Kakao 21%, gärna raw |
1 dl | Jordnötssmör |
2 tsk | Vaniljpulver |
5 dl | Havregryn |
1/2 dl | Kakaonibs |
Tillvägagångssätt
Smält kokosoljan och värm mjölken, antingen i mikro eller på spisen. Vätskan ska vara ljummen (detta för att inte ta död på de nyttiga ämnena)
Häll kokosoljan och mjölken i en bunke, ha i honung och rör om tills den har löst upp sig.
Tillsätt kakao och vaniljpulver och rör tills allt löst sig. Blir det klumpar av kakaon så ta en handvisp istället.
Tillsätt jordnötssmör och havregryn och blanda ihop allt till en smet.
Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper, forma dem till kakor och ställ in i kylskåpet för ca 30 min. När de är kalla och klibbfria, lägg dem i en burk och ställ in i frysen. Efter 15-30 minuter är de klara för att ätas!
Bon appetit