Rädsla inför förändring

För de flesta av oss är förändring utmanande och jobbigt oavsett vad det gäller – vi vill ha förändring och önskar det av hela vårt väsen men av olika anledningar så vågar vi inte ta steget eller så försökte vi men fick inte det resultat vi hade tänkt.
Anledningen till att vi inte vågar kan bero på att man ser för långt fram vilket kan bli för överväldigande och en blockering skapas. Man vill ha full kontroll och att förändringen sker ”smärtfritt” och gärna så snabbt som möjligt.

Rädslan för att misslyckas kan också vara en orsak till att inte försöka alls men också rädslan för att lyckas kan hindra dig från att våga ta steget, för om du inte försöker så riskerar du inget och lyckas du så finns rädslan för vilka andra ”konsekvenser” det kan föra med sig som du inte har kontroll över.

Rädslan är också ofta förstorad och obefogad, dvs den är inte så ”farlig” som du tror, det kan du säkert se om du tittar tillbaka på ditt liv i de förändringar som du redan gjort, hur stor eller liten du än tyckte den var så klarade du det, kanske lite tilltufsad på vägen men ändå, du fixade det!
Och förändring är också något som vi är i hela tiden, tiden förändras, livet förändras, vi förändras oavsett om vi vill det eller ej – livet går alltid framåt.

När du står inför något nytt och känner rädsla så är det även ett tecken på att du är redo att utvecklas själsligt, den boxen du rutat in dig i och känner dig trygg i behöver då raseras och för att du ska komma vidare behöver du trotsa rädslan och lära dig att lita på att allt är i sin ordning även om det inte känns så för tillfället. Mod och tillit är ledorden.

Och för mig finns det inget misslyckande, om du trots motgångar försöker om och om igen kan du inte misslyckats oavsett hur lång tid det än tar. Och ja ibland blev det inte som man hade tänkt men då ser man lärdomarna i det, för det finns alltid en lärdom i allt.
Och om du lärt dig något hur kan det då vara ett misslyckande?

Och kör du fast, banka inte på dörren som stängts utan se istället vilken annan dörr som har öppnats, för det gör det alltid om man lyfter blicken och fokus på sig själv.

Fixera dig inte heller på att du har räknat ut allt i förväg, var flexibel i ditt tankesätt och hitta andra vägar som leder dig framåt. Att sätta en plan och hålla sig till den är viktigt men också att vara flexibel att justera den om det behövs. Och blir det ett bakslag, vilket det ofta blir var inte för hård mot dig själv. Acceptera det som hänt, se lärdomarna och fortsätt sen framåt steg för steg.

Och om du kör fast och inte kan ta dig ur, ta hjälp av någon för att se saker ur ett annat perspektiv, en vän, familjen eller utomstående. Att bara höra sig själv prata kan få pusselbitarna att falla på plats eller så kanske någon sår ett frö som hjälper dig framåt.

Så oavsett vilken förändring du önskar så börjar det alltid med dig och det är bara du som kan ta dig till ditt mål. Och jag vet att du har allt som krävs inom dig för du är en obegränsad och fantastisk varelse som kan förändra vad du än önskar! Kan du inte se det i dig själv så arbeta med att se vilka rädslor du bär på och försök släpp dem en efter en.

Vi är alla födda på denna jord för att ha en fantastisk upplevelse och det är upp till dig hur fantastisk den blir!

Jag avslutar med några ord som du kan ta med dig, kanske sår dom ett frö som hjälper dig vidare mot nya äventyr och möjligheter

Att välja eller inte välja – båda är ett val
Förändring kommer inifrån, inte utifrån
Du bär ansvaret över ditt liv
Att förvänta sig att något ska förändras utan att göra något förändrar inget
Ha inte för höga krav på dig själv
Vänta inte på att du ska bli redo för förändring
Allt är inte svart eller vitt, var flexibel
Du behöver inte gå igenom allt ensam, ta hjälp
Lyssna på din intuition
Sätt ditt mål och fokusera sen på delmålen, ett i taget
Reflektera över dina framgångar och lärdomar
Fira när du nått ett delmål/mål
Var stolt över dig själv
Ha mod och tillit att allt är i sin ordning

Kategorier: Coaching
Till toppen