Du måste ingenting!

Är du den som kämpar med att balansera jobb med familj, fritid och dig själv? Den som har en massa måsten varje dag. Då är jag här för att säga till dig – du måste ingenting!

Omedvetet eller inte, ordet ”måste” skapar ett motstånd inom dig, en känsla av att du inte har något val. Att någon annan har bestämt åt dig. Vi styrs många gånger av skuld om vi inte gör saker. Det kan vara allt möjligt, t ex

”Jag måste städa”
”Jag måste gå till jobbet”
”Jag måste laga mat”
”Jag måste börja träna”

Sanningen är den att du måste ingenting, du är fri att göra precis vad du vill och det är dags att inse detta faktum. Nästa gång du tänker på order måste, byt ut det mot ”jag väljer” och se vad som händer inom dig:

Jag väljer att gå till jobbet. Går du till ett jobb du inte tycker om så har du två saker att välja på; antingen så accepterar du att du väljer detta och tittar på de fördelar som du får utav det eller så byter du jobb. För sanningen är att du måste ingenting!

Jag väljer att gå på det här kalaset, inte för att det förväntas av mig och att jag måste. För vill jag inte gå behöver jag inte gå.

När man byter ut ordet måste mot jag väljer så kommer du se händelser från ett annat perspektiv, du kommer få lättare att sätta gränser och känna mindre stress och skuld. Du kommer också känna att dig mer fri. Men det är ofta inte lätt i början och detta beror på att du har skapat förväntningar hos andra och de kommer att undra varför du helt plötsligt har förändrats och ”sätter dig på tvären” och förmodligen kommer dom göra allt för att du ska återgå till den du var innan.

En annan sak att tänka på är också att om du väljer att avstå från något så måste du inte komma med en acceptabel ursäkt, faktum är att du behöver inte ursäkta dig överhuvudtaget. Det räcker med att säga att du inte har möjlighet eller inte kommer.

Så mitt tips är att börja öva dig på att säga nej och när dina tankar säger att du måste något, stanna upp och fråga dig själv varför du känner så. Vad blir konsekvensen av att du säger ja eller nej till något? Varför känner du att du måste komma med en ursäkt eller acceptabel anledning? Säg inte heller ja till något direkt, säg att du ska fundera på det och återkomma.

Kategorier: Meditation
Till toppen